Kominek w salonie

Jakie drzewo do kominka – czym najlepiej palić w domowym kominku

Kominek to nie tylko element dekoracyjny, szeroko stosowany w nowoczesnych typach wnętrz. To także źródło ciepła uzyskiwanego przez spalanie drewna. Wybór drewna opałowego ma wpływ na wydajność kominka oraz jego wygląd. Dlatego decyzja o tym, jakie drewno opałowe jest najlepsze do Twojego kominka, będzie miała wpływ na to, jak długo piec będzie działał. I oczywiście jak będzie wyglądał po kilku paleniach.

Czym można ogrzewać kominek?

Oczywiście klasyczny kominek nie kojarzy się z niczym innym niż z drewnem opałowym. Ale nowoczesne warunki życia dyktują swoje zasady i estetyczne piękno żywych płomieni. Konsument wymaga również, że okres pracy z jednego zapalonego drewna opałowego, będą tak długie, jak to możliwe.

Doprowadziło to do wprowadzenia drewna długo spalającego się w kominkach. Jest prasowanym paliwem przypominającym pelety, ale o większych rozmiarach. Niektórzy właściciele do opalania używają węgla.

Drewno palące się w domowym kominku
Źródło: Pexels

Drewno kominkowe — jakiego rodzaju drewna użyć do kominka?

Najlepszym rodzajem drewna opałowego jest drewno twarde. Idealne jest drewno opałowe z buku i dębu; można też użyć akacji, osiki lub innego drzewa owocowego.

Niezależnie od wyboru drewna opałowego, istnieje kilka wymagań: musi być ono suche i niespróchniałe. Niektóre rodzaje drewna nie nadają się do palenia. Inne mają wysoką wydajność cieplną i palą się równomiernie bez iskrzenia. Wybierając odpowiednie drewno do kominka, należy wziąć pod uwagę jego właściwości spalania:

  • Buk i dąb. Są uważane za „drewno elitarne”. Palą się gładko i jasno. Podczas spalania słychać przyjemny, równomierny dźwięk trzaskania.
  • Drewno opałowe z buku ma prawie niezrównaną wydajność cieplną. Aby zapewnić równomierne spalanie, należy dobrze wysuszyć polana.
  • Podobnymi cechami charakteryzuje się drewno opałowe dębowe. Jedyną wadą drewna dębowego jest jego stosunkowo wysoka cena i trudność w rozłupywaniu kłód. Drewno opałowe dębowe pali się długo i prawie nie wydziela dymu.
  • Drewno owocowe — topi się jabłonią, gruszką i innym drewnem opałowym. Zaletą drewna owocowego jest przyjemny zapach, który unosi się w pomieszczeniu podczas jego spalania. Powszechne jest ogrzewanie pomieszczeń mieszkalnych drewnem opałowym z drzew owocowych. Z czasem w pomieszczeniu uwalnia się stały aromat drewna.
  • Topola i lipa. Topole są ogrzewane wyłącznie w celach dekoracyjnych. Drewno spala się szybko i wydziela niewiele ciepła. Jeśli chcesz ogrzewać pomieszczenie drewnem topolowym, musisz upewnić się, że stale dokładasz drewno co 1-1,5 godziny. Mniej więcej tak samo wygląda sytuacja z lipowym drewnem opałowym. Drewno opałowe pali się słabo i szybko, praktycznie nie wydzielając ciepła ani dymu.
  • Drewno opałowe z olchy i osiki ma wyjątkową cechę. Podczas spalania nie wytwarza się dym ani sadza. Co więcej, ogień wytwarzany podczas spalania olchy wypala sadzę znajdującą się w kominie. Zaleca się rozpalanie ognia przynajmniej raz na kilka tygodni przy użyciu olchy lub osiki, aby zapobiec osadzaniu się sadzy w wewnętrznej przestrzeni komina.
  • Drzewa liściaste— leszczynę, akację, czereśnię i brzozę można ogrzewać drewnem, które łatwo się ścina. Drewno jest dobre do cięcia. Akacja wyróżnia się silnym żarem emanującym z węgli. Drewno opałowe z brzozy pali się dobrze nawet wtedy, gdy jest mokre, ale należy zapewnić stały dopływ świeżego powietrza i odpowiednie właściwości ciągu. Brak tlenu prowadzi do powstawania smoły brzozowej w dużych ilościach.

Czym palić w kominku z szybą?

W kominkach z obudową szyba panoramiczna pozostaje czysta przez wiele lat, w innych po kilku paleniach pojawia się sadza. Na czystość szyby ma wpływ jakość paliwa. Właściciele kominków z przeszklonymi powierzchniami muszą szczególnie uważać na jakość drewna opałowego.

Należy stosować specjalne rodzaje drewna, aby uniknąć palenia szkła. Rekomendacje specjalistów pomagają uniknąć typowych błędów:

  • Gatunki drewna. Niektóre rodzaje drewna są uważane za bezdymne. Optymalne są osika i olcha. Jeśli nie ma możliwości ich zastosowania, w kominku z szybą lepiej jest palić drewnem opałowym z twardego drewna: buku, dębu. W takim przypadku należy profilaktycznie stosować drewno opałowe z osiki. Podczas wypalania sadza i dym będą się całkowicie wypalać z paleniska.
  • Wilgoć. Każde paliwo stałe o wilgotności powyżej 20% zaczyna intensywnie dymić i wydzielać sadzę, która osadza się na szybie. Drewno opałowe nadające się do spalania jest wysuszone w ciągu roku, w warunkach naturalnych. Suche drewno opałowe nie dymi, pali się równym płomieniem.
  • Zawartość żywic. Palenie w kominku z panoramiczną szybą drewnem iglastym i oczekiwanie, że pozostanie on czysty, jest nierealistyczne. W kominkach typu zamkniętego nie należy używać do palenia drewna świerkowego i sosnowego.
Ludzie ogrzewający dłonie przy kominku
Źródło: Pexels

Jak prawidłowo układać drewno w kominku?

Aby zapewnić spokojne palenie i szybki zapłon płomienia, należy nauczyć się prawidłowego układania drewna w palenisku. W tym celu należy wykonać kilka czynności:

  • Prace przygotowawcze — lepiej, aby wielkość drewna opałowego była mniej więcej taka sama. Drewno opałowe powinno być o 5 cm mniejsze niż głębokość paleniska. Niektórzy producenci sprzedają wstępnie skalibrowane drewno opałowe odpowiednie do większości typów kominków. Przed rozpoczęciem ogrzewania należy otworzyć drzwiczki paleniska.
  • Umieszcza się podkład lub drewno opałowe, które w rzeczywistości jest suchymi wiórami drzewnymi ułożonymi w stosy w taki sposób, aby między patykami był swobodny przepływ powietrza.
  • Na szczycie paleniska należy ułożyć polana w odległości 15 cm od siebie. Służą one jako podstawa przyszłego „miejsca na ognisko”.

Comments

  1. Ja najczęściej wybieram topolę i jestem bardzo zadowolony. Super się pali, nic nie brudzi za wiele i ogólnie wszystko na plus. Także polecam spróbować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close